לחיות בצל ההריסות: גל של סדקים במבנים בישראל מסכנים כ-800 אלף בתים, כל מה שצריך לדעת על ביטוח המבנה שלכם - Keynes - קיינס פורטל הביטוחים המוביל | המפתח שלך לעולם הביטוח

לחיות בצל ההריסות: גל של סדקים במבנים בישראל מסכנים כ-800 אלף בתים, כל מה שצריך לדעת על ביטוח המבנה שלכם

ביטוח מבנה

מבנים קורסים הם לא דבר חדש, רבים מאתנו שמעו וודאי על הבניין בחולון שקרס מעצמו לפני כשבוע, וזאת לאחר שנתגלו בו סדקים והוא פונה מכל יושביו למרבה המזל. רבים מאתנו אינם מודעים לכך שישנם מקרים נוספים בהם מתגלים סדקים וכשלים בבניינים ישנים המעמידים בסימן שאלה את עצם כושרם להמשיך לעמוד. כך למשל לפני כחודש ימים בלבד קרס עמוד תמך של בניין ברמת גן, הבניין פונה מיד, הדיירים לא הורשו להיכנס אליו עוד והבניין נהרס באופן מבוקר כשכל חפציהם נקברים תחת ההריסות.

בישראל בניינים רבים שהוקמו בטרם נכנסו לתוקפן תקנות המבטיחות עמידות מספקת כנגד רעידות אדמה. ההערכה היא שישנם כ – 800,000 מבנים ישנים בישראל שייתכן ואינם בעלי חוזק עצמי מספק. בשנת 2017 התריעה התאחדות הקבלנים על כך שישנם כ – 80,000 בניינים שמוכרחים להרוס בשל סכנת קריסה. לאור הנתונים המדאיגים, ולצד שאלות כגון מה יש לעשות כדי למנוע קריסת בניין, נשאלת השאלה מה הכיסוי שמעניקות פוליסות ביטוח מבנה כנגד אירועים של קריסת בניין ישן והאם לבעלי דירות שאין ברשותם פוליסה כזו יש למי לפנות לקבלת פיצוי במקרה של קריסה, עצמית או מבוקרת, של בניין ישן?

ביטוח מבנה ותכולה אינו מכסה אירוע של קריסת בניין עקב בלאי

חשוב מאוד לדעת שפוליסת ביטוח מבנה, בין אם היא כוללת גם ביטוח תכולה או לא, מכסה נזקים שנגרמו כתוצאה מאירועים כגון רעידת אדמה, שריפה, שיטפון או אסון טבע אחר. הפוליסות אינן מכסות נזקים שנגרמו בשל התמוטטות, מלאה או חלקית, של המבנה כתוצאה מליקויי בניה או בלאי. במקרים רבים אפילו חדירת מים שנגרמה בשל התיישנות האיטום לא תהיה מכוסה בפוליסה.
בעקבות התמוטטות המבנה בחולון הודיעה לשכת סוכני הביטוח כי תפנה אל הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון (המשמש כרגולטור הביטוח בישראל) בבקשה לחייב את חברות הביטוח לשנות את תנאי הבסיס של פוליסות ביטוח מבנה כך שיכסו גם התמוטטות מכל סיבה שהיא.

מקרה אולמות וורסאי – אירוע תאונתי ובלתי צפוי

אם אתם מתקשים להאמין שבעלי פוליסות ביטוח מבנה יישארו ללא כל כיסוי במקרה של התמוטטות מבנה אינכם היחידים, בעלי אולם השמחות וורסאי מצאו עצמם בדיוק במצב כזה לאחר שלפני כשני עשורים קרסה הרצפה באולם השמחות בירושלים בעת ששהו בו מאות חוגגים. לטענת חברת הביטוח מדובר היה בהתמוטטות מבנה, אירוע שאינו מכוסה בפוליסת הביטוח. בעלי האולם לעומתה טענו כי קריסת רצפת האולם, למרות שאירעה בשל כשל בנייה הרצפה נבנתה בשיטת "פל-קל" שהתגלתה בדיעבד כלוקה בחסר, נגרמה בשל "התפוצצות" אירוע המכוסה בפוליסה. בית המשפט העדיף את עמדת בעלי האולם ופסק שעל חברת הביטוח לפצות אותם בגין הנזקים והפסד הרווח. בעשותו כן העניק בית המשפט פרשנות רחבה מאוד למונח "התפוצצות" אשר לא היה מבואר די צרכו בפוליסה עצמה. בהחלט ייתכן שבית המשפט ינהג באופן דומה אם יידרש לפסוק במקרה בו בעלי פוליסת ביטוח מבנה ותכולה יתבעו פיצוי בגין נזק שנגרם להם בשל קריסה עצמית של בית משותף ישן כפי שקרה בחולון.

תביעה כנגד רשות או גוף אחר

אחת האפשרויות העומדות בפני בעלי דירות בבניין שקרס היא לנסות לתבוע פיצוי מן הרשות המקומית או מגוף אחר שייתכן ורשלנות מצדם תרמה להתרחשות הנזק. כך למשל קידוח וחפירת מנהרה בסמוך למבנה עשויה לערער את יסודותיו כפי שקרה בקריסת החניון ליד בית חולים שערי צדק בירושלים. המדינה מצידה נוהגת לסייע רק במקרים של אסונות בקנה מידה לאומי.
נזקי שריפות, שיטפונות וגם קריסות מבנים מבהירים מעל כל צל של ספק שחשוב שכל בעל דירה או בית צמוד קרקע בישראל ידאגו שיהיה ברשותם כיסוי ביטוחי מתאים. במקרה של מבנים ישנים חשוב לעשות כל שניתן על מנת שגם אירוע של קריסת המבנה יהיה כלול בפוליסה.

לבדיקה והשוואה של התיק הביטוחי בין חברות הביטוח המובילות השאירו פרטים ונציג מקצועי מטעמנו יחזור אליכם בהקדם

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל המלצה או חוות דעת בכל הנוגע לכדאיות מוצר או חברה ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי מכל סוג שהוא בתחום כזה או אחר

דילוג לתוכן